Tekstschrijver nodig? – Goede, pakkende teksten voor online & offline

Zoek je iemand die betrokken en overtuigende, wervende teksten kan schrijven? Dat is precies wat ik voor je kan verzorgen! Als marketingtekstschrijver en -editor schrijf ik artikelen voor websites en ontwikkel ik tekstmateriaal voor advertentiecampagnes en website-optimalisaties (SEO). Dat doe ik in overeenstemming met de benodigde richtlijnen. Bovendien ben ik gericht op details, goed georganiseerd en werk ik zeer nauwkeurig.

Teksten nodig, óf tips?

De afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat teksten gemaakt voor verschillende doeleinden, media en opdrachtgevers. Dat geldt voor zowel online als offline toepassingen. Schrijven voor “beeldscherm” is wel een andere benadering dan voor “papier”. Op deze pagina enkele tips. Lees onderaan verder als je geen tips maar teksten nodig hebt.

80% wordt niet gelezen online

Uit diverse onderzoek is gebleken dat het lezen van webteksten anders verloopt dan het lezen van print-documenten. Teksten op het beeldscherm worden “scannend” gelezen. De tekst wordt vluchtig bekeken en maar een deel van de woorden wordt gelezen. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat slechts 20% van de online tekst wordt waargenomen. Dat betekent dat 80% van de tekst wordt overgeslagen! Het is dus zaak ervoor te zorgen dat de meest belangrijke en relevante elementen worden gezien en gelezen.

Schrijf voor je doelgroep

Een van de basisregels van wervend schrijven is dat je rekening moet houden met de doelgroep. Je wilt immer dat buitenstaanders de website waarderen en dat ze een positief beeld krijgen van je organisatie. Op het moment dat bedrijven of instellingen een folder of brochure uitgeven, zijn ze zich goed bewust van de doelgroep. Maar als het om een website gaat, hebben ze vaak nog heel wat te leren.

• Wie spreek je aan, en hoe?

Voordat je begint met schrijven, online of offline, bepaal je wie je wilt aanspreken met de je tekst. Immers: veel doelgroepen zijn zo verschillend van elkaar dat ze een andere aanpak nodig hebben. Het taalgebruik, de woordkeuze, de toon, de tekstlengte, het zijn allemaal factoren die je moet afstemmen op de doelgroep(en). Bijvoorbeeld ouderen spreek je anders aan dan pubers.

• Wie is je doelgroep?

Doelgroepen zijn op verschillende manieren in te delen.

• Soort belanghebbende
• Demografisch (leeftijd, geslacht, taal, religie, inkomen, woonplaats, opleiding, etc.)
• Rollen in beslissingsproces (initiator, beïnvloeder, beslisser, koper, gebruiker, etc.

Deze indelingen zijn toepasbaar op verschillende media en kanalen.

SEO teksten schrijven

Als je een tekst voor een website of webshop wilt hebben waar je ook mee gevonden wordt in Google Search (of andere zoekmachines), dan moet de content de woorden bevatten waar je doelgroep op zoekt. Dat heet ook wel "SEO teksten schrijven". De uitdaging daarvan is om de juiste zoekwoorden te integreren in een wervende, goed lezende tekst, zonder daarbij te vervallen in "keyword stuffing" (zoekwoorden proppen).

Zelf teksten maken?

Het valt niet altijd mee om teksten te maken. Gebrek aan tijd is een veelgehoord argument. Ook ontbreekt het veel mensen aan de ervaring en routine om teksten te maken. Bovendien zijn degenen die hun eigen teksten schrijven dikwijls erg verweven met hun product of dienst, waardoor de tekstinformatie al gauw (te) elitair of te gedetailleerd wordt voor de doelgroep.

Teksten schrijven uitbesteden / laten doen

Een copywriter of een tekstschrijver huur je in omdat je wilt communiceren met je doelgroepen. Teksten maken, al of niet voor SEO, zou ik voor je kunnen doen, want ik ben zowel marketeer als SEO-specialist én ik schrijf graag teksten.

In samenwerking met jou en/of je collega’s kan ik teksten maken voor online of offline toepassingen. Uiteraard blijf je de controle houden over de inhoud. Redigeren van bestaande teksten kan ik ook voor je verzorgen. De samenwerking kan op basis van uurloon of een vergoeding “per woord”.

Offerte (of liever eerst overleggen?)

Voor overleg, meer informatie of een concrete offerte voor jouw project ga direct naar de pagina contact.

Bijgewerkt: 28-2-2019

Tags: tekst, teksten, seo, sea, laten schrijven, redigeren, verbeteren, tekstschrijver, copy writer, copywriter, inhuren, freelance, uitbesteden, zzp, zzp-er, nodig, gezocht, offerte, seo, kosten, spoed, per direct, hilversum, utrecht, amersfoort, website, webshop, spijkermarketing, seo teksten laten schrijven,